Borstverkleining

Borstverkleining

Zware en afhangende borsten kunnen veel klachten veroorzaken zoals rug- en nekpijn, huidirritaties en zelfs houdingsafwijkingen. Men kan hinder ondervinden bij dagelijkse activiteiten en sporten. Daarnaast is er dikwijls ook de psychische last, zoals het gevoel van schaamte of onzekerheid en problemen bij het vinden van elegante kledij. Een borstverkleining kan deze ongemakken duidelijk verhelpen.

Wanneer de borsten enkel minder stevig zijn of doorhangen spreken we van een "borst-ptose". Dit kan bestaan met een normaal of zelfs klein borstvolume. Deze ptose is soms het gevolg van een zwangerschap of een sterke vermagering. De huidelasticiteit is verminderd, en ook de stevigheid van uw borsten. Een borstlifting kan hiervoor een langdurige oplossing bieden. 

Indien gewenst kan een borstlifting gecombineerd worden met een borstvergroting, door het gelijktijdig inbrengen van prothesen (zie borstvergroting). (= "klik naar "borstvergroting")

Bij een borstverkleining worden de borsten kleiner, lichter en steviger gemaakt en komen de tepels opnieuw hoger te staan. Ook het tepelhof kan worden verkleind. Er komen enkele littekens rond het tepelhof en onderaan de borst. Deze littekens liggen steeds in de beha of bikini. Een borstlifting gebeurt met dezelfde operatietechnieken, doch hierbij wordt weinig of geen borstklierweefsel weggenomen.

Op de consultatie is het zeer belangrijk uw verwachtingen te bespreken met de plastisch chirurg. U krijgt uitgebreide informatie over de ingreep evenals over de beperkingen en risico's. Samen kan u een keuze maken in wat voor u de ideale grootte en vorm van uw borsten kan zijn. Bij jonge meisjes raden we aan te wachten tot wanneer de borstontwikkeling volledig is. Wie in de zeer nabije toekomst zwanger wenst te worden, kan de ingreep best uitstellen tot na de zwangerschapswens. Ook indien u wenst te vermageren, wacht u best tot wanneer u uw ideaal gewicht hebt bereikt.

Een borstverkleining/borstlifting is een veilige ingreep, die ongeveer 3 uur duurt en onder algemene verdoving plaats vindt. U verblijft een nacht in het ziekenhuis. De ingreep wordt als weinig pijnlijk ervaren, en u herstelt verrassend snel. De eerste dagen moet u uw activiteiten wat beperken, maar na 2 tot 3 weken kan u terug uit gaan werken. Na 6 weken mag u opnieuw sporten.

Wanneer duidelijk sprake is van te zware borsten, zal de adviserend geneesheer van het ziekenfonds een tussenkomst voor de borstverkleining goedkeuren (na aanvraag door de plastisch chirurg). Er is echter geen tussenkomst mogelijk voor een borstlifting.

Na een borstverkleining of borstlifting heeft u geen verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker, klinisch en radiologisch borstonderzoek blijven perfect mogelijk.

Hieronder geven we enkel wat algemene informatie.

Ingreep

Tijdens een borstverkleining (maar niet tijdens een borstlifting) wordt een deel van het borstklierweefsel weggenomen, zodat het gewicht van de borsten zal verkleinen. We houden rekening met de cupmaat die u wenst.

Omdat we bij een borstverkleining of borstlifting de borst opnieuw wat hoger brengen, moet ook het tepelhof wat naar boven verplaatst worden en komt er een cirkelvormig litteken rond het tepelhof. De tepel wordt normalerwijze niet volledig losgemaakt, maar enkel verschoven. Omdat hierbij toch enkele kleine gevoels-zenuwtjes doorgesneden worden, kan tijdelijk een verminderde gevoeligheid ontstaan. Dit gevoel komt gewoonlijk na enkele weken of maanden terug zoals voorheen. Bij de ingreep worden ook melkkanaaltjes doorgesneden, waardoor u nadien geen of onvoldoende borstvoeding meer kan geven. Dit alles is ook afhankelijk van de gebruikte operatietechniek, u kan dit met uw plastisch chirurg bespreken.

Om opnieuw mooie en stevige borsten te maken, moeten we de overtollige huid wegnemen, zowel bij een borstlifting als bij een borstverkleining. Er ontstaat aldus een verticaal litteken aan de onderrand van het tepelhof tot in de plooi onder de borst. Indien nodig komt er een bijkomend horizontaal litteken onderaan in de borstplooi. 

Er worden zowel onderhuidse als meer oppervlakkige draadjes gebruikt om de wonde mooi en stevig te sluiten. De gebruikte hechtingsdraden zijn verteerbaar en dienen niet verwijderd te worden. Alle littekens zullen normalerwijze over een jaar tijd vervagen, maar echt onzichtbaar worden ze meestal niet.

Voorbereiding

Tijdens de raadpleging zal de plastisch chirurg een klinisch onderzoek van uw borsten uitvoeren en eventueel enkele vooronderzoeken plannen om de ingreep veilig te laten verlopen. Indien nodig zal een mammografie (rontgenopname van de borsten) gevraagd worden (vanaf de leeftijd van 30 jaar).

We raden u sterk aan niet of zo weinig mogelijk te roken, zeker in de periode vanaf 4 weken voor tot 4 weken na de ingreep. U zal minder moeten hoesten na de ingreep en de wondgenezing verloopt duidelijk beter en mooier.

Lees best ook de "praktische info over een opname"

Nazorg

U mag het ziekenhuis verlaten een dag na de ingreep. Enkele dagen later controleert de plastisch chirurg het verloop van de genezing op de raadpleging. Over het verband draagt u een stevige beha zonder beugels, die u ook 's nachts draagt gedurende de eerste 3 weken. 

De meeste vrouwen hebben weinig pijn, indien nodig kan de eerste dagen een pijnstiller (zoals Dafalgan®) ingenomen worden . Uiteraard zijn de borsten aanvankelijk wat gespannen en kan u huidverkleuringen merken, die over een 2-tal weken stilaan verdwijnen. 

Het is belangrijk dat u voldoende rust gedurende de eerste week. Uw herstel zal des te sneller en beter verlopen. Na 2 - 3 weken kan u opnieuw gaan werken en na 6 weken mag u opnieuw sporten. U zal onmiddellijk merken dat uw borsten steviger en (na een verkleining) lichter zijn en dat uw klachten duidelijk verbeterd of verdwenen zijn.

Op 3, 6 en 12 maanden na de operatie zien we u ook terug op de raadpleging. Het vraagt inderdaad enkele maanden tijd eer het borstklierweefsel mooi soepel geworden is en eventuele kleine huidplooitjes weggetrokken zijn. Ook de littekenrijping en -verbleking duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden en zolang is zonnebescherming aangewezen. 

Na een borstverkleining of –lifting kan u opnieuw een elegante beha dragen. We raden u wel aan om de gewoonte te nemen een beha te blijven dragen, zodat u de beste kansen krijgt op een langdurig behoud van stevige borsten.